Ξεκινά εντός του Φεβρουαρίου ο συντονισμός για την συγκρότηση της πρώτης Ομάδας Γονέων ατόμων με ΙΦΝΕ από τη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας κα Βάσια Καραγιώργου.
Η Συμβουλευτική και Ψυχολογική υποστήριξη στους Χρόνια πάσχοντες και τους γονείς αυτών είναι μια απαραίτητη και διευκολυντική διαδικασία που τους βοηθάει από τη στιγμή της διάγνωσης, σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης και της απώλειας τους, αλλά και περαιτέρω στην διαχείριση και την απόκτηση δεξιοτήτων για να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ατομικές και Κοινωνικές τους σχέσεις.
Τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου, εφεξής ΙΦΝΕ, αποτελούν μια κατηγορία αυτοάνοσων Νοσημάτων, τα οποία τα καθιστούν Χρόνια. Στα χρόνια νοσήματα η ψυχική διάθεση σχετίζεται με την πορεία της νόσου μαζί με την κοινωνική και σωματική αντίδραση και κατ΄επέκταση με την λειτουργικότητα του ατόμου στην καθημερινότητα του.
Ο Ειδικός Ψυχικής Υγείας σε συμβουλευτικό περιβάλλον Κατανόησης, Σεβασμού και Αποδοχής, όπως άλλωστε ορίζουν και οι Διεθνείς πρακτικές Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, βοηθάει χωρίς παρέμβαση, αλλά με τις γνώσεις του, το Συμβουλευόμενο να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές και αντιδράσεις του εαυτού του αλλά και τον τρόπο να τις κατανοήσει και να τις διαχειριστεί.
Η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης εστιάζει στην ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του πάσχοντα αλλά και στην αναγνώριση συναισθημάτων που το ίδιο βιώνει.
Οι συναντήσεις με τον Συμβούλου Ψυχικής Υγείας μπορούν να είναι α) ατομικές σε σταθερό πλαίσιο ώρας και μέρας και χώρου, που ορίζεται σε συνεργασία με το Σύμβουλο και τον Συμβουλευόμενο και β) ομαδικές συναντήσεις από 3 έως 8 άτομα για ομοιογενή ομάδα ασθενών και από 5 έως 12 άτομα για ομάδα γονέων.
Σχολές Γονέων
Στις ομαδικές συναντήσεις Γονέων οι γονείς, ασθενείς ή μη έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των οικογενειών, του σχολείου και των φίλων, αναλόγως το Αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών τους, ο τρόπος διαφοροποιείται μέσα από μια σειρά συναντήσεων που γίνονται για αυτό το σκοπό. Τα παιδιά που πάσχουν από ΙΦΝΕ, είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον με δασκάλους, καθηγητές και συμμαθητές που δεν γνωρίζουν για το νόσημα. Στο σημείο αυτό ο γονιός πρέπει να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς αλλά και να επικοινωνήσει στο παιδί του τρόπους και δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα του σχολείου.
Φυσικά κλείνοντας ο κύκλος των συναντήσεων στις Σχολές Γονέων γίνεται επαναδιαπραγμάτευση των αιτημάτων των γονέων και προβαίνουμε στη διακοπή ή συνέχεια της διαδικασίας.
Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας κα Βάσια Καραγιώργου προσφέρει στους γονείς μέλη του Συλλόγου που μένουν στην Αττική υπηρεσίες Συμβουλευτικής με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.
Συγκεκριμένα τα κόστη διαμορφώνονται ως εξής:
Ομαδα Γονέων : 5€ +24% ΦΠΑ το άτομο, (προπληρώνονται)
Συνολικό Πακέτο παροχής υπηρεσιών Ομάδας Γονέων:
Η Ομάδα Γονέων θα είναι μία ανά δεκαπενθήμερο (1 ½ ώρα/συνάντηση)
Οι Ομάδικές συνεδρίες θα παρέχονται στα γραφεία του Συλλόγου (Φυλής 232, Αθήνα)
Για οποιαδήποτε άλλη εναλλαγή προϋποτίθεται συνεννόηση.
Αν είστε γονείς και ενδιαφέρεστε συμμετέχετε στην Ομάδα Γονέων παρακαλούμε επικοινωνήστε με την συντονίστρια κα Βάσια Καραγιώργου καλώντας στο 210 60 83 027 ή στο 699 6083027.