Συχνές ερωτήσεις

Για τον Συλλογό μας

Μπορώ να γινω μέλος;

Για να μπορέσει κάποιος να γίνει μέλος του Συλλόγου πρέπει να γνωρίζει τα ακόλουθα.​

Ιδρυτικά μέλη

είναι εκείνα που είχαν την πρωτοβουλία ιδρύσεως αυτού του Συλλόγου και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα τακτικά μέλη.

Αρωγά μέλη

μπορεί να είναι φυσικά ή Νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, που επιθυμούν και προτίθενται να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου, τα οποία έχουν το δικαίωμα παράστασης στις Γενικές Συνελεύσεις, αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, ούτε μπορούν να εκλεγούν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τακτικό μέλος του Συλλόγου

μπορεί να γίνει οποιοδήποτε πρόσωπο, που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και το οποίο να πάσχει από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και είναι κάτοικος της Ελλάδας καθώς και συγγενείς των πασχόντων πρώτου και δευτέρου βαθμού. Τα τακτικά μέλη μετά την είσοδο τους στο Σύλλογο αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όπως και κάθε άλλο δικαίωμα που απορρέει από το καταστατικό του Συλλόγου.

Επίτιμα μέλη του Συλλόγου

ονομάζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. τα φυσικά πρόσωπα, μέλη του Συλλόγου ή μη, τα οποία εξαιτίας της ηθικής ή υλικής συνδρομής τους, ενίσχυσαν σημαντικά το Σύλλογο στην εκπλήρωση των σκοπών του, ή εισφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στην πρόληψη και θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn. Τα Επίτιμα μέλη που δεν προέρχονται από τα μέλη του Συλλόγου απαλλάσσονται της ετήσιας συνδρομής, έχουν το δικαίωμα παράστασης στις Γενικές Συνελεύσεις, όπου εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, ούτε μπορούν να εκλεγούν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα τακτικά μέλη καταβάλλουν ετήσια συνδρομή 10,00 Ευρώ προκαταβολικά (από 01/01/2014) , εντός του μηνός Ιανουαρίου εκάστου έτους. Το πόσο της ετήσιας συνδρομής μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που εγκρίνεται από την Γενική Συνέλευση. Το μέλος που δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στερείται του δικαιώματος ψήφου και εκλογής ή εκπροσώπησής του στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και στις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου, μπορεί όμως να παρευρίσκεται ως ακροατής για διάστημα ενός μόνο χρόνου.

Τι πρέπει να κάνω για να γίνω μέλος;

Αν θέλεις να γίνεις μέλος του Συλλόγου τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι τα ακόλουθα:

Α. Αν πάσχεις από Νόσο του Crohn ή Ελκώδη Κολίτιδα ή έχεις συγγένεια μέχρι και β’ βαθμού με ασθενή και ζεις μόνιμα στην Ελλάδα: (Γίνεσαι Τακτικό Μέλος)

  1. Συμπληρώνεις την Αίτηση Εγγραφής Online (ή την κατεβάζεις από εδώ και την συμπληρώνεις) και έπειτα την υπογράφεις.
  2. Καταθέτεις** το ποσό των 10,00€ που αποτελούν την ετήσια συνδρομή σου στο λογαριασμό που συντηρεί ο Σύλλογος στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με αριθμό 177/480035-42 (IBAN: GR18 0110 1770 0000 1774 8003 542)
  3. Ταχυδρομείς την αίτηση και το αποδεικτικό της καταθέσης στην Ταχυδρομική Θυρίδα (Τ.Θ.) 80229, Τ.Κ 18510, Πειραιάς ή σκανάρεις την συμπληρωμένη και υπογραγραμμένη αίτησή σου καθώς και το αποδεικτικό της κατάθεσης και το στέλνεις με e-mail στο info@crohnhellas.gr ή εναλλακτικά τηλεφωνείς στα τηλέφωνα που αναφέρονται στην αίτηση εγγραφής ώστε να κανονίσεις να δώσεις την αίτηση εγγραφής, το αποδεικτικό της κατάθεσης ή και τα χρήματα (αν δε θέλεις να τα καταθέσεις στην τράπεζα) σε εκπρόσωπο του Συλλόγου.
  4. Μετά την παραλαβή των χρημάτων και της αίτησης ο Σύλλογος είναι υποχρεωμένος να σου παραδώσει επίσημη απόδειξη είσπραξης.

Β. Αν δεν ανήκεις στην παραπάνω κατηγορία: (Γίνεσαι Αρωγό Μέλος):

  1. Συμπληρώνεις την Αίτηση Εγγραφής Online (ή την κατεβάζεις από εδώ και την συμπληρώνεις) και έπειτα την υπογράφεις.
  2. Ταχυδρομείς την αίτηση στη Ταχυδρομική Θυρίδα (Τ.Θ.) 80229, Τ.Κ 18510, Πειραιάς ή σκανάρεις την συμπληρωμένη και υπογραγραμμένη αίτησή σου καθώς και το αποδεικτικό της κατάθεσης και το στέλνεις με e-mail στο info@crohnhellas.gr ή εναλλακτικά τηλεφωνείς στα τηλέφωνα που αναφέρονται στην αίτηση εγγραφής ώστε να κανονίσεις να δώσεις την αίτηση εγγραφής σε εκπρόσωπο του Συλλόγου.

**ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ/ΕΤΗΣΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΤΟΜΟ.

Για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου

Τι είναι οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου;

Μια επισκόπηση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου

Η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος Crohn είναι ανίατες χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Οι δύο ασθένειες αναφέρονται συχνά ως Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων τους. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΙΦΝΕ. Εκτιμάται ότι χάνονται περίπου ένα δισεκατομμύριο ημέρες εργασίας ετησίως που οφείλονται σε ΙΦΝΕ.

Νόσος του Crohn

Η Νόσος του Crohn μπορεί να προσβάλει το λεπτό και το παχύ έντερο καθώς επίσης και άλλα όργανα του πεπτικού σωλήνα. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Σε αντίθεση με την Ελκώδη κολίτιδα που έχει επιπτώσεις μόνο στο εσωτερικό στρώμα του εντέρου, η Crohn προσβάλλει συνήθως όλα τα στρώματα του εντερικού τοιχώματος. Μερικές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν στην Crohn περιλαμβάνουν:

  • Στενώσεις – Στένεμα ενός μέρους του εντέρου.
  • Συρίγγια – ανώμαλες «σήραγγες» που συνδέουν είτε διαφορετικά μέρη του λεπτού ή/και του παχέως εντέρου μεταξύ τους είτε διαφορετικά μέρη του του λεπτού ή/και του παχέως εντέρου με άλλα όργανα του σώματος.
  • Ραγάδες – ρωγμές στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό.

Αρκετοί διαφορετικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της Crohn, όμως καμία δεν επιφέρει οριστική ίαση. Η πιο κοινή είναι η εκτομή κατά τη διάρκεια της οποίας οι χειρουργοί αφαιρούν το ασθενές κομμάτι του εντέρου και επανασυνδέουν τις άκρες. Οι χειρουργοί χρησιμοποιούν πλαστική των στενώσεων για να ανοίξουν τις στενώσεις του εντέρου κάνοντας μια τομή κατά μήκος της στένωσης και το κλείσιμο της στην αντίθετη κατεύθυνση. Η κολεκτομή, αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου, ή ειλεοστομία, αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου είναι άλλες χειρουργικές τεχνικές.

Ελκώδης Κολίτιδα

    Στην Ελκώδη Κολίτιδα, το εσωτερικό τοίχωμα του παχέως εντέρου φλεγμαίνει. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Η ασθένεια δεν έχει επιπτώσεις στο λεπτό έντερο. Μια σοβαρή επιπλοκή της Ελκώδη κολίτιδας είναι τοξικό μεγάκολο, όταν τα αέρια μαζεύονται στο κόλον και προκαλούν διόγκωσή του.

   Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επιλογές για τον ασθενή που πάσχει από Ελκώδη κολίτιδα. Η χειρουργική επέμβαση για την Ελκώδη κολίτιδα περιλαμβάνει πάντα την αφαίρεση ολόκληρου του παχέος εντέρου, ή κολεκτομή. Χωρίς παχύ έντερο, μια εναλλακτική μέθοδος αποθήκευσης των κοπράνων πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Στην ειλεοστομία η άκρη του λεπτού εντέρου συνδέεται με ένα άνοιγμα (παρά φύση έδρα) στην κοιλία όπου συλλέγονται τα κόπρανα σε μια ανθεκτική σακούλα που φοριέται έξω από την κοιλία. Σε αρκετές περιπτώσεις ο χειρουργός διαμορφώνει ένα θύλακα (σε μορφή ληκύθου) από το λεπτό έντερο για να συλλέξει τα απόβλητα και το συνδέει με το ορθό έντερο του ασθενή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μόνιμη ειλεοστομία.

   Δυστυχώς, η αιτία για κάθε μια από τις ΙΦΝΕ δεν έχει αναγνωριστεί, και καμία από αυτές δεν έχει οριστική θεραπεία. Τα συμπτώματα ταλαιπωρούν, φέρνουν σε αμηχανία, και ακόμη αδυναμία στους ασθενείς. Η έρευνα και η συνειδητοποίηση είναι απαραίτητες στην πάλη για να νικηθούν οι ΙΦΝΕ.

Συμπτώματα

Η νόσος Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά είναι πολύ διαφορετικές στον τρόπο με τον οποίο προσβάλλουν τον πεπτικό σωλήνα. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι διαφορετική, ενώ η φαρμακευτική θεραπεία έχει ομοιότητες και διαφορές. Τα πιο συνήθη συμπτώματα των δύο αυτών ασθενειών περιλαμβάνουν:
  • Κοιλιακό πόνο
  • Απώλεια βάρους
  • Πυρετό
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Φλεγμονή του δέρματος και των ματιών
  • Διάρροια

Θεραπείες

Περιόδοι έξαρσης (όπου η ασθένεια είναι ενεργή) και οι περίοδοι ύφεσης χαρακτηρίζουν τις ΙΦΝΕ.
Τα κλασσικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν οι εξάρσεις των ΙΦΝΕ ή να συντηρηθεί μία ύφεση περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα Sulfa
  • Κορτικοστεροειδή
  • 5-Aminosalicylates
  • Ανοσοκατασταλτικά
  • Αντι-TNF
  • Αντιβιοτικά

Διάγνωση

Η κολονοσκόπηση σε συνδυασμό με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές και ενδοσκοπικές-απεικονιστικές) οδηγούν στη διάγνωση των ΙΦΝΕ από τους γαστρεντερολόγους. Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, που θεωρείται η «χρυσή σταθερά» για τη διάγνωση των ΙΦΝΕ, ένας σωλήνας με μικροσκοπική βιντεοκάμερα εισέρχεται στο παχύ έντερο ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό καταστολή.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Νόσου Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Νόσου Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας;

Οι δύο αρχικές μορφές των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), Νόσος του Crohn (ΝΚ) και Ελκώδης Κολίτιδα (ΕΚ), έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, αλλά αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά ιατρικά και χειρουργικά. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας εκπαιδευμένος γαστρεντερολόγος (έχοντας τα αποτελέσματα διαφόρων εξετάσεων) μπορεί να καθορίσει εάν μια περίπτωση ΙΦΝΕ είναι είτε Νόσος του Crohn είτε Ελκώδης Κολίτιδα. Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διάγνωση της μιας μορφής των ΙΦΝΕ από την άλλη είναι πολύ δύσκολη. Κατά περιόδους, μια τελική διάγνωση είναι δυνατή μόνο μετά από ένα γεγονός κατά τη διάρκεια της ασθένειας ή η θεραπεία της καθιστά την ασθένεια των ΙΦΝΕ προφανή.

Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ μπορεί να είναι πολύ μπερδεμένοι ως προς τις διαφορές μεταξύ αυτών των ασθενειών. Όπως με οποιοδήποτε χρόνιο νόσημα, η εκπαίδευση του ασθενή είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συμμετέχει ενεργά (παρά παθητικά) και συνειδητά στο σχέδιο θεραπείας μαζί το γιατρό του.

Που τοποθετείται η φλεγμονή

Στην Νόσο του Crohn, η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της πεπτικής οδού από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Στην Ελκώδη κολίτιδα, το παχύ έντερο είναι η μόνη περιοχή που επηρεάζεται.

Συμπτώματα

Πολλά συμπτώματα της Νόσου του Crohn και της Ελκώδους Κολίτιδας είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν μερικές λεπτές διαφορές. Οι ασθενείς με Ελκώδη κολίτιδα τείνουν να έχουν τον πόνο στο χαμηλότερο αριστερό μέρος της κοιλίας, ενώ οι ασθενείς με Νόσο του Crohn συνήθως (αλλά όχι πάντα) πονούν κάτω δεξιά στη κοιλιά. Με Ελκώδη κολίτιδα, η αιμορραγίες από το ορθό έντερο κατά τη διάρκεια των κενώσεων είναι πολύ κοινές, και η αιμορραγία είναι λιγότερο συχνή στους ασθενείς με Νόσο του Crohn.

Εικόνα της φλεγμονής

Η εικόνα που κάθε μορφή των ΙΦΝΕ παίρνει στην πεπτική οδό είναι πολύ ξεχωριστή και διαφορετική. Στην Ελκώδη Κολίτιδα η φλεγμονή τείνει να είναι συνεχής. Σε πολλές περιπτώσεις, η φλεγμονή στην Ελκώδη Κολίτιδα αρχίζει στο ορθό ή το σιγμοειδές, και επεκτείνεται προς τα επάνω όσο η ασθένεια εξελίσσεται. Στην Νόσο του Crohn, η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί ως μεμονωμένη σε ένα ή περισσότερα σημεία του πεπτικού σωλήνα. Για παράδειγμα, ένα φλεγμαίνον τμήμα του παχέος εντέρου μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ δύο υγιών τμημάτων.

Κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης ή σιγμοειδοσκόπησης, ο γιατρός μπορεί να δει το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Σε ένα κόλον που νοσεί από νόσο Crohn, το τοίχωμα μπορεί να λεπτύνει και, λόγω της εναλλαγής ασθενούς και υγιούς ιστού, μπορεί να έχει μια εμφάνιση λιθόστρωτου. Στην Ελκώδη Κολίτιδα, το τοίχωμα του παχέος εντέρου είναι πιο λεπτό και παρουσιάζει συνεχόμενη προσβολή χωρίς ενδιάμεσες περιοχές υγιούς ιστού στο ασθενές τμήμα.

Τα Κοκκιώματα είναι κύτταρα που προσελκύονται και συσσωρεύονται για να αντιμετωπίσουν ένα βλαπτικό παράγοντα. Τα κοκκιώματα υπάρχουν στην νόσο Crohn, αλλά όχι στην Ελκώδη Κολίτιδα. Επομένως, όταν βρίσκονται στα δείγματα ιστού που λαμβάνονται από ένα τμήμα της πεπτικής οδού που νοσεί, είναι ένας καλός δείκτης ότι η νόσος Crohn είναι η σωστή διάγνωση.

Στην Ελκώδη Κολίτιδα, ο βλενογόνος του παχέως εντέρου είναι πληγωμένος. Αυτά τα έλκη δεν επεκτείνονται πέρα από αυτήν την εσωτερική επένδυση. Στην Crohn το έλκος είναι βαθύτερο και μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου.

Επιπλοκές

Στη νόσο Crohn, οι στενώσεις, οι περιπρωκτικές ραγάδες, και τα συρίγγια δεν είναι ασυνήθιστες επιπλοκές. Αυτές είναι λιγότερο συχνές στις περιπτώσεις της Ελκώδους Κολίτιδας. Στην Ελκώδη Κολίτιδα η έντονη αιμοραγία λόγω των ελκών, η ρήξη (σκίσιμο) του παχέος του εντέρου και διάταση του εντέρου (τοξικό μεγάκολο) αποτελούν τις πιο κοινές περιπλοκές.

Κάπνισμα

Μια από τις πιο περίεργες πτυχές των ΙΦΝΕ είναι η αλληλεπίδρασή τους με το κάπνισμα τσιγάρων ή τον καπνό. Το κάπνισμα συνδέεται άμεσα με την χειρότερη εξέλιξη της Νόσου στους ασθενείς και μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εξάρσεων και της ανάγκης για χειρουργικές επεμβάσεις. Για μερικούς ανθρώπους με Ελκώδη κολίτιδα, το κάπνισμα έχει μια προστατευτική επίδραση, αν και το κάπνισμα ΔΕΝ συστήνεται λόγω των σημαντικών κινδύνων για την συνολική υγεία. Η Ελκώδης Κολίτιδα καλείται συχνά «ασθένεια των μη καπνιστών».

Ποια είναι τα Σημάδια και Συμπτώματα των ΙΦΝΕ;

Ποια είναι τα Σημάδια και Συμπτώματα των ΙΦΝΕ;

Σημάδια και Συμπτώματα της νόσου του Crohn:

  • Εντερικά συμπτώματα
  • Μη-εντερικά συμπτώματα
  • Λοιπά συμπτώματα
  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
  • Μετεωρισμός/Διάταση
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Κοκκίωμα
  • Απώλεια όρεξης
  • Βλέννα στα κόπρανα
  • Επίμονη διάρροια
  • Εξελκώσεις στην πεπτική οδό
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη και σεξουαλική ωρίμανση των παιδιών
  • Ερεθισμός στα μάτια
  • Πυρετός
  • Περιπρωκτικές Ραγάδες
  • Απώλεια βάρους
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρήσης
  • Αναιμία
  • Άγχος
  • Αρθρίτιδα
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα με το συκώτι
  • Οστεοπόρωση
  • Ερεθισμοί του δέρματος

Σημάδια και Συμπτώματα της Ελκώδους Κολίτιδας:

  • Εντερικά συμπτώματα
  • Μη-εντερικά συμπτώματα
  • Λοιπά συμπτώματα
  • Κοιλιακός πόνος και κράμπες
  • Μετεωρισμός/Διάταση
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Απώλεια όρεξης
  • Βλέννα στα κόπρανα
  • Επίμονη διάρροια
  • Εξελκώσεις στο παχύ έντερο
  • Επείγουσα ανάγκη για αφόδευση λόγω έντονων σπασμών του εντέρου
  • Καθυστερημένη ανάπτυξη και σεξουαλική ωρίμανση των παιδιών
  • Ερεθισμός στα μάτια
  • Πυρετός
  • Απώλεια βάρους
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρήσης
  • Αναιμία
  • Άγχος
  • Αρθρίτιδα
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα με το συκώτι
  • Οστεοπόρωση
  • Ερεθισμοί του δέρματο
Πώς γίνεται η διάγνωση των ΙΦΝΕ;

Πώς γίνεται η διάγνωση των ΙΦΝΕ;

Οι εξετάσεις αίματος και κοπράνων, οι ακτίνες X, και οι ενδοσκοπικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται συχνά. Όταν υποψιαζόμαστε Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο Εντέρου (ΙΦΝΕ) βασισμένοι στα συμπτώματα και το ιστορικό, υπάρχει μια σειρά εξετάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν τις υποψίες και να προσφέρουν τη διάγνωση. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να υποψιαζόμαστε ΙΦΝΕ, αλλά άλλες αιτίες για τα συμπτώματα πρέπει να αποκλειστούν πρώτα μέσω των διαγνωστικών εξετάσεων. Σε μερικές περιπτώσεις όπου καλούμαστε να διαγνώσουμε ΙΦΝΕ, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ποια μορφή των ΙΦΝΕ (Νόσος του Crohn ή Ελκώδης Κολίτιδα) υπάρχει. Περισσότερες εξετάσεις, ή στενή παρακολούθηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βοηθήσει να διαγνωστεί η μορφή της ΙΦΝΕ.

Η πρώτη ένδειξη στη διάγνωση των ΙΦΝΕ είναι τα συμπτώματα: επίμονη διάρροια, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα (ποιο συχνό με την Ελκώδη κολίτιδα παρά στη νόσο του Crohn), πυρετό, και κοιλιακό πόνο.


Εντούτοις, μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να υπάρχουν σε παρασιτικές λοιμώξεις, εκκολπωματίτιδα, κοιλιοκάκη, καρκίνο του παχέος εντέρου, ή άλλες λιγότερο κοινές παθήσεις. Έχοντας αυτό υπόψη, οι ΙΦΝΕ μπορεί να μην είναι η πλέον πιθανή διαταραχή που ένας γαστρεντερολόγος έχει στον κατάλογο διαφορικών διαγνώσεών του/της (ο κατάλογος πιθανών ασθενειών που ταιριάζουν στα συμπτώματα).


Οι πρώτες εξετάσεις που μπορούν να γίνουν είναι εξετάσεις αίματος και εξετάσεις κοπράνων. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να περιλάβουν Γενική αίματος, ανάλυση ηλεκτρολυτών, και ηπατικές εξετάσεις.

  • Η Γενική αίματος μπορεί να περιλαμβάνει Λευκοκυτταρικό και Ερυθροκυτταρικό έλεγχο. Μια υψηλή τιμή WBC (Αριθμός Λευκών Κυττάρων) μπορεί να δείξει ότι υπάρχει φλεγμονή κάπου στο σώμα. Μια χαμηλή RBC (Αριθμός Ερυθρών Κυττάρων) θα μπορούσε να δείξει ότι υπάρχει αιμορραγία (εάν όχι προφανής από ακαθάριστο αίμα στα κόπρανα) ή πόσο αίμα έχει χαθεί.
  • Ένας έλεγχος ηλεκτρολυτών μετρά το επίπεδο νατρίου, καλίου, χλωρίου, και διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα. Η χρόνια διάρροια μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα χλωρίου και καλίου.
  • Οι ηπατικές εξετάσεις μετρούν τις τρανσαμινάσες, λευκωματίνες, όλες τις πρωτείνες, και τα συνολικά επίπεδα χολερυθρίνης. Τα παθολογικά επίπεδα μπορούν να προκληθούν από τον υποσιτισμό επειδή το γαστρεντερικό σύστημα δεν απορροφά τις θρεπτικές ουσίες όπως θα έπρεπε.
  • Μια εξέταση κοπράνων για αίμα χρησιμοποιείται για να εξετάσει τα κόπρανα για ίχνη αίματος που δεν είναι ορατό με το μάτι. Τα κόπρανα μπορούν επίσης να εξεταστούν για βακτηριακή μόλυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματα.

Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να περιμένει τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσων πρίν προχωρήσει σε άλλες εξετάσεις όπως οι ακτινογραφίες (ακτίνες X) ή οι ενδοσκοπικές εξετάσεις (κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση – άμεση εξέταση του εσωτερικού του σιγμοειδούς). Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, και ο ασθενής είναι σε κίνδυνο ή σοβαρά άρρωστος, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να μην περιμένει για να δώσει εντολή για περισσότερες εξετάσεις.

  • Οι ακτινογραφίες (ακτίνες X) είναι γρήγορες και φτηνές, και μια ακτινογραφία της κοιλίας μπορεί να δείξει εάν υπάρχει στένωση, εμπόδιο, ή δίαταση του εντέρου.
  • Ο βαριούχος υποκλυσμός είναι ένας πρόσθετος τύπος ακτινογραφίας που χρησιμοποιεί το θειικό άλας και αέρα για να σκιαγραφίσει το τοίχωμα του ορθού  εντέρου και του κόλου. Τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν πολύποδες, όγκους, ή εκκολπωμάτωση.
  • Η εντερόκλυση (μια σειρά ακτινογραφιών του άνω γαστρεντερικού σωλήνα) είναι ένας τύπος εξέτασης που χρησιμοποιείται για να εξεταστούν ο οισοφάγος, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) και το λεπτό έντερο.
  • Η ενδοσκοπική κάψουλα είναι μία ενδοσκοπική διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής καταπίνει μία μικρή κάψουλα που έχει ενσωματωμένη μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία περνώντας από το έντερο στέλνει εικόνες σε ένα υπολογιστή μέσω ενός μηχανήματος αναπαραγωγής εικόνων που τοποθετείται με μια ζώνη πάνω στο σώμα του ασθενή. Η κάψουλα αποβάλλεται από το σώμα μέσω της φυσικής οδού και είναι μίας χρήσεως. Η χρήση της ενδοσκοπικής κάψουλας δεν επιτρέπεται όταν υπάρχουν στενώσεις στο έντερο.
  • Η σιγμοειδοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική εξέταση που χρησιμοποιείται για να εξετάσει το τελευταίο τρίτο του παχέος εντέρου, το οποίο περιλαμβάνει το ορθό έντερο και το σιγμοειδές κόλον. Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει καρκίνο, πολύποδες και τα έλκη συμβατά με ΙΦΝΕ.
  • Η κολονοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος που χρησιμοποιείται για να εξετάσει το εσωτερικό του παχέος εντέρου και μπορεί να προχωρήσει πιο πάνω απ’ ότι μια σιγμοειδοσκόπηση. Μια κολονοσκόπηση είναι χρήσιμη στην ανίχνευση του καρκίνος του παχέος εντέρου, των ελκών, της έξαρσης των ΙΦΝΕ και άλλων προβλημάτων στο παχύ έντερο.
  • Η γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται για να δει μέσα στον οισοφάγο, το στομάχι, και το δωδεκαδάκτυλο (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρει την αιτία στην δυσκολία κατάποσης, της ναυτίας, του εμετού, της παλινδρόμησης, της αιμορραγίας, της δυσπεψίας, του κοιλιακού πόνου, ή του θωρακικού πόνου.



Ανάλογα με τα συμπτώματα και την πιθανή αιτία του προβλήματος, ένας συνδυασμός εξετάσεων μπορεί να ζητηθεί. Κάθε εξέταση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, και ένας γιατρός θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που συλλέγονται από το ιστορικό ενός ασθενή (όπως τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων και του οικογενειακού ιστορικού) για να ζητήσει εξετάσεις που θα είναι οι αποτελεσματικότερες στον καθορισμό της αιτίας των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αναλυθούν ώστε να διαπιστωθεί εάν ταιριάζουν για διάγνωση σε μια από τις ασθένειες των ΙΦΝΕ, ή εάν να υπάρχει μια άλλη αιτία των συμπτωμάτων.


(Πηγές: Amber Tresca “Your Guide to Inflammatory Disease”, NACC “Inflammatory Disease Basics”, www.life&ibd.com)

* Η ορθότητα των δεδομένων ελέγχθηκε από τον κ. Δημήτρη Πολύ?μερο, Γαστρεντερολόγο, Επιμελητή Β’ του Νοσοκομείου “Αττικόν”

Οι εξετάσεις αίματος και κοπράνων, οι ακτίνες X, και οι ενδοσκοπικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται συχνά. Όταν υποψιαζόμαστε Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο Εντέρου (ΙΦΝΕ) βασισμένοι στα συμπτώματα και το ιστορικό, υπάρχει μια σειρά εξετάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιβεβαιώσουν τις υποψίες και να προσφέρουν τη διάγνωση. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να υποψιαζόμαστε ΙΦΝΕ, αλλά άλλες αιτίες για τα συμπτώματα πρέπει να αποκλειστούν πρώτα μέσω των διαγνωστικών εξετάσεων. Σε μερικές περιπτώσεις όπου καλούμαστε να διαγνώσουμε ΙΦΝΕ, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ποια μορφή των ΙΦΝΕ (Νόσος του Crohn ή Ελκώδης Κολίτιδα) υπάρχει. Περισσότερες εξετάσεις, ή στενή παρακολούθηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να βοηθήσει να διαγνωστεί η μορφή της ΙΦΝΕ.

Η πρώτη ένδειξη στη διάγνωση των ΙΦΝΕ είναι τα συμπτώματα: επίμονη διάρροια, αίμα ή βλέννα στα κόπρανα (ποιο συχνό με την Ελκώδη κολίτιδα παρά στη νόσο του Crohn), πυρετό, και κοιλιακό πόνο.

Εντούτοις, μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν επίσης να υπάρχουν σε παρασιτικές λοιμώξεις, εκκολπωματίτιδα, κοιλιοκάκη, καρκίνο του παχέος εντέρου, ή άλλες λιγότερο κοινές παθήσεις. Έχοντας αυτό υπόψη, οι ΙΦΝΕ μπορεί να μην είναι η πλέον πιθανή διαταραχή που ένας γαστρεντερολόγος έχει στον κατάλογο διαφορικών διαγνώσεών του/της (ο κατάλογος πιθανών ασθενειών που ταιριάζουν στα συμπτώματα).

Οι πρώτες εξετάσεις που μπορούν να γίνουν είναι εξετάσεις αίματος και εξετάσεις κοπράνων. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να περιλάβουν Γενική αίματος, ανάλυση ηλεκτρολυτών, και ηπατικές εξετάσεις.

  • Η Γενική αίματος μπορεί να περιλαμβάνει Λευκοκυτταρικό και Ερυθροκυτταρικό έλεγχο. Μια υψηλή τιμή WBC (Αριθμός Λευκών Κυττάρων) μπορεί να δείξει ότι υπάρχει φλεγμονή κάπου στο σώμα. Μια χαμηλή RBC (Αριθμός Ερυθρών Κυττάρων) θα μπορούσε να δείξει ότι υπάρχει αιμορραγία (εάν όχι προφανής από ακαθάριστο αίμα στα κόπρανα) ή πόσο αίμα έχει χαθεί.
  • Ένας έλεγχος ηλεκτρολυτών μετρά το επίπεδο νατρίου, καλίου, χλωρίου, και διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα. Η χρόνια διάρροια μπορεί να προκαλέσει υψηλά επίπεδα χλωρίου και καλίου.
  • Οι ηπατικές εξετάσεις μετρούν τις τρανσαμινάσες, λευκωματίνες, όλες τις πρωτείνες, και τα συνολικά επίπεδα χολερυθρίνης. Τα παθολογικά επίπεδα μπορούν να προκληθούν από τον υποσιτισμό επειδή το γαστρεντερικό σύστημα δεν απορροφά τις θρεπτικές ουσίες όπως θα έπρεπε.
  • Μια εξέταση κοπράνων για αίμα χρησιμοποιείται για να εξετάσει τα κόπρανα για ίχνη αίματος που δεν είναι ορατό με το μάτι. Τα κόπρανα μπορούν επίσης να εξεταστούν για βακτηριακή μόλυνση που θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματα.

Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να περιμένει τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσων πρίν προχωρήσει σε άλλες εξετάσεις όπως οι ακτινογραφίες (ακτίνες X) ή οι ενδοσκοπικές εξετάσεις (κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση – άμεση εξέταση του εσωτερικού του σιγμοειδούς). Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, και ο ασθενής είναι σε κίνδυνο ή σοβαρά άρρωστος, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να μην περιμένει για να δώσει εντολή για περισσότερες εξετάσεις.

  • Οι ακτινογραφίες (ακτίνες X) είναι γρήγορες και φτηνές, και μια ακτινογραφία της κοιλίας μπορεί να δείξει εάν υπάρχει στένωση, εμπόδιο, ή δίαταση του εντέρου.
  • Ο βαριούχος υποκλυσμός είναι ένας πρόσθετος τύπος ακτινογραφίας που χρησιμοποιεί το θειικό άλας και αέρα για να σκιαγραφίσει το τοίχωμα του ορθού  εντέρου και του κόλου. Τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν πολύποδες, όγκους, ή εκκολπωμάτωση.
  • Η εντερόκλυση (μια σειρά ακτινογραφιών του άνω γαστρεντερικού σωλήνα) είναι ένας τύπος εξέτασης που χρησιμοποιείται για να εξεταστούν ο οισοφάγος, το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) και το λεπτό έντερο.
  • Η ενδοσκοπική κάψουλα είναι μία ενδοσκοπική διαδικασία κατά την οποία ο ασθενής καταπίνει μία μικρή κάψουλα που έχει ενσωματωμένη μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία περνώντας από το έντερο στέλνει εικόνες σε ένα υπολογιστή μέσω ενός μηχανήματος αναπαραγωγής εικόνων που τοποθετείται με μια ζώνη πάνω στο σώμα του ασθενή. Η κάψουλα αποβάλλεται από το σώμα μέσω της φυσικής οδού και είναι μίας χρήσεως. Η χρήση της ενδοσκοπικής κάψουλας δεν επιτρέπεται όταν υπάρχουν στενώσεις στο έντερο.
  • Η σιγμοειδοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική εξέταση που χρησιμοποιείται για να εξετάσει το τελευταίο τρίτο του παχέος εντέρου, το οποίο περιλαμβάνει το ορθό έντερο και το σιγμοειδές κόλον. Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανιχνεύσει καρκίνο, πολύποδες και τα έλκη συμβατά με ΙΦΝΕ.
  • Η κολονοσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική μέθοδος που χρησιμοποιείται για να εξετάσει το εσωτερικό του παχέος εντέρου και μπορεί να προχωρήσει πιο πάνω απ’ ότι μια σιγμοειδοσκόπηση. Μια κολονοσκόπηση είναι χρήσιμη στην ανίχνευση του καρκίνος του παχέος εντέρου, των ελκών, της έξαρσης των ΙΦΝΕ και άλλων προβλημάτων στο παχύ έντερο.
  • Η γαστροσκόπηση χρησιμοποιείται για να δει μέσα στον οισοφάγο, το στομάχι, και το δωδεκαδάκτυλο (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βρει την αιτία στην δυσκολία κατάποσης, της ναυτίας, του εμετού, της παλινδρόμησης, της αιμορραγίας, της δυσπεψίας, του κοιλιακού πόνου, ή του θωρακικού πόνου.

Ανάλογα με τα συμπτώματα και την πιθανή αιτία του προβλήματος, ένας συνδυασμός εξετάσεων μπορεί να ζητηθεί. Κάθε εξέταση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της, και ένας γιατρός θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που συλλέγονται από το ιστορικό ενός ασθενή (όπως τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων και του οικογενειακού ιστορικού) για να ζητήσει εξετάσεις που θα είναι οι αποτελεσματικότερες στον καθορισμό της αιτίας των συμπτωμάτων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα αναλυθούν ώστε να διαπιστωθεί εάν ταιριάζουν για διάγνωση σε μια από τις ασθένειες των ΙΦΝΕ, ή εάν να υπάρχει μια άλλη αιτία των συμπτωμάτων.

(Πηγές: Amber Tresca “Your Guide to Inflammatory Disease”, NACC “Inflammatory Disease Basics”, www.life&ibd.com)

* Η ορθότητα των δεδομένων ελέγχθηκε από τον κ. Δημήτρη Πολύ?μερο, Γαστρεντερολόγο, Επιμελητή Β’ του Νοσοκομείου “Αττικόν”

Ποιες Θεραπείες χρησιμοποιούνται στις ΙΦΝΕ;

Ποιες Θεραπείες χρησιμοποιούνται στις ΙΦΝΕ;

Οι περισσότερες θεραπείες για τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι είτε φαρμακευτικές, είτε χειρουργικές. Πολλά φάρμακα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία και των δύο μορφών των ΙΦΝΕ – Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα. Όταν η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τις ΙΦΝΕ, υπάρχουν εξειδικευμένες μέθοδοι που εφαρμόζονται ανάλογα με την πάθηση. Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται αφότου έχουν αποτύχει όλες οι άλλες ιατρικές επιλογές.

Φάρμακα

Επειδή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θεραπεία για τις ΙΦΝΕ, ο σκοπός της φαρμακευτικής αγωγής είναι να καταστείλει τη φλεγμονή. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο σημαντικοί στόχοι:

  • Δίνεται ο απαραίτητος χρόνος στους ιστούς του γαστρεντερολογικού σωλήνα που έχουν τη φλεγμονή να θεραπευτούν.
  • Μειώνονται τα συμπτώματα (όπως ο πυρετός, η διάρροια, οι πόνοι στην κοιλιά, οι κενώσεις με αίμα κλπ).

Όταν τα συμπτώματα είναι υπό έλεγχο, η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται με σκοπό τη μείωση της συχνότητας των εξάρσεων.

Υπάρχουν αρκετές ομάδες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ. Τρεις είναι οι κατηγορίες στις οποίες μπορούμε να τα κατατάξουμε:

  • Αντιφλεγμονώδη
    • Αμινοσαλικυλικά (5-ASA)
      • Σουλφασαλαζίνη: Η σουλφασαλαζίνη είναι γνωστή ως αμινοσαλικυλικό οξύ (5-ASA) και αποτελεί συνδυασμό δύο φαρμάκων (sulfapyridine και μια ένωση τύπου ασπιρίνης [5-ASA]) που μειώνει την έξαρση στο κόλον και βοηθά να παραμείνει σε ύφεση.
      • Μεσαλαζίνη, Ολσαλαζίνη και Βαλσαλαζίδη: Αυτά τα νεώτερα φάρμακα στην κατηγορία 5-ASA είναι τόσο αποτελεσματικά όσο η σουλφασαλαζίνη, αλλά τείνουν να έχουν λιγότερες παρενέργειες επειδή δεν περιέχουν την ουσία sulfa. Η Μεσαλαζίνη είναι αποτελεσματικότερη σε ήπιες ή μέτριες περιπτώσεις της νόσου Crohn, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας υποτροπής της νόσου Crohn μετά από χειρουργική επέμβαση.
    • Κορτικοστεροειδή
      • Τα κορτικοστεροειδή είναι παρόμοια με τη κορτιζόλη, ένα στεροειδές που το σώμα παράγει στα επινεφρίδια. Αυτό το ταχείας δράσης φάρμακο μειώνει την έξαρση και συνήθως συνταγογραφείται για να καταπραΰνει ένα οξύ ξέσπασμα.
      • Budesonide: Η βουδεσονίδη χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει ήπιες περιπτώσεις και να μετριάσει την νόσο Crohn του ειλεού ή/και το πάνω μέρος του παχέος εντέρου.
    • Ανοσοκατασταλτικά
      • Αζαθειοπρίνη, 6-Μερκαπτοπουρίνη και Κυκλοσπορίνη: Αυτά είναι ανοσοκασταλτικά που χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η δράση της κυκλοσπορίνης είναι γρηγορότερη αλλά συνδέεται με σοβαρές παρενέργειες.
      • Μεθοτρεξάτη: Δίνεται συχνότερα με ένεση και τείνει να προκαλέσει ύφεση σε 8 έως 10 εβδομάδες. Μια πόσιμη έκδοση του φαρμάκου είναι επίσης διαθέσιμη.
    • Βιολογικά (Anti-TNF)
      • Infliximab (Remicade): Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που δεσμεύει τον παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-alpha).
      • Adalimumab (Humira): Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που δεσμεύει τον παράγοντα νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-alpha).
  • Συμπτωματικά
    • Αντιδιαρροϊκά: Διφενοξυλάτη, Λοπεραμίδη, Χολεστυραμίνη.
    • Αναλγητικά (Παυσίπονα): Παρακεταμόλη.
    • Συμπληρώματα Σιδήρου, Φυλλικού Οξέος και Βιταμίνης Β12: Για ασθενείς με μείωση των επιπέδων αυτών των στοιχείων στον οργανισμό τους.
  • Αντιβιοτικά
    • Μετρονιδαζόλη, Σιπροφλοξασίνη, Κλαριθρομυκίνη: Χρησιμοποιούνται ως αγωγή σε αποστήματα ή για να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του λεπτού ή του παχέος εντέρου.

Εναλλακτικές θεραπείες

Οι επιπρόσθετες θεραπείες για τις ΙΦΝΕ μπορούν να περιλάβουν το βελονισμό, τη βιοανάδραση, τη υπνοθεραπεία, και τη μείωση του άγχους. Αυτές οι θεραπείες χρησιμοποιούνται συχνά από κοινού με τις ιατρικές αγωγές για να βοηθήσουν με την ένταση που προκαλείται στον ασθενή όταν διαγιγνώσκεται με μια χρόνια πάθηση.

Μια πειραματική θεραπεία που μελετάται για τη χρήση σε ασθενείς με ΙΦΝΕ είναι το ιχθυέλαιο, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Άλλες πειραματικές θεραπείες περιλαμβάνουν aloe vera, προβιοτικά, αντιβιοτικά, ανοσοκατασταλτική θεραπεία και νικοτίνη (για την Ελκώδη Κολίτιδα).

(Πηγές: Amber Tresca “Your Guide to Inflammatory Disease”, NACC “Inflammatory Disease Basics”, www.life&ibd.com)

* Η ορθότητα των δεδομένων ελέγχθηκε από τον κ. Δημήτρη Πολύμερο, Γαστρεντερολόγο, Επιμελητή Β’ του Νοσοκομείου “Αττικόν”.

Ποιες Χειρουργικές Επεμβάσεις εφαρμόζονται στις ΙΦΝΕ;

Ποιες Χειρουργικές Επεμβάσεις εφαρμόζονται στις ΙΦΝΕ;

Το 25% – 30% των ασθενών με Νόσο του Crohn μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί. Οι επεμβάσεις ενδέχεται να είναι απαραίτητες για:

  • Αντιμετώπιση συριγγίων και περιπρωκτικών ραγάδων.
  • Αντιμετώπιση απόφραξης του εντέρου (ειλεός) ή αποστήματος.
  • Διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου και βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Κύριοι Τύποι Χειρουργικών Επεμβάσεων:

  • Μερική Εκτομή (Αναστόμωση)
    Αφαίρεση του ασθενικού τμήματος του εντέρου και επανασύνδεση των υγιών άκρων.
    Δεν εφαρμόζεται στην Ελκώδη Κολίτιδα, καθώς η νόσος μπορεί να επιστρέψει.
  • Διάνοιξη (Πλαστική των Στενώσεων)
    Χρήση για άνοιγμα στενωμένων τμημάτων του εντέρου με τομή κατά μήκος της στένωσης.
  • Πρωκτοκολεκτομή με Ειλεοστομία
    Ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου και δημιουργία στομίας για αποβολή περιττωμάτων.
    Απαιτεί χρήση εξωτερικού σάκου για τη συλλογή των περιττωμάτων.
  • Ειλεοορθική Αναστόμωση
    Σύνδεση του ειλεού στο ορθό εάν το κόλον αφαιρείται αλλά το ορθό παραμένει ανέπαφο.
    Δεν συνιστάται εάν υπάρχει φλεγμονή στο ορθό.
  • Μερική Κολεκτομή
    Δημιουργία στομίας (κολοστομία) με το υγιές τμήμα του εντέρου αν το κατώτερο τμήμα έχει προσβληθεί.
  • Προσωρινή Στομία (Ειλεοστομία ή Κολοστομία)
    Χρησιμοποιείται για την επούλωση του εντέρου και μπορεί να κλείσει αργότερα με νέα επέμβαση.

Χειρουργικές Επεμβάσεις και Ελκώδης Κολίτιδα

Το 25% – 30% των ασθενών με Ελκώδη Κολίτιδα μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση όταν:

  • Η φαρμακευτική αγωγή δεν επαρκεί.
  • Υπάρχουν επιπλοκές όπως έντονη αιμορραγία, ρήξη του παχέος εντέρου, ή τοξικό μεγάκολο.

Κύριοι Τύποι Χειρουργικών Επεμβάσεων:

  • Πρωκτοκολεκτομή με Ειλεοστομία
    Όπως και στη Νόσο του Crohn, με δημιουργία στομίας για αποβολή περιττωμάτων.
  • Πρωκτοκολεκτομή με Δημιουργία Ληκύθου
    Δημιουργία εσωτερικού θύλακα (λήκυθος) από τον ειλεό για αντικατάσταση του ορθού που αφαιρέθηκε.
    Δεν απαιτεί εξωτερικό σάκο, αλλά δεν είναι κατάλληλο για Νόσο του Crohn λόγω πιθανής επανεμφάνισης της νόσου.
  • Ειλεοορθική Αναστόμωση
    Σύνδεση του ειλεού στο ορθό εάν το κόλον αφαιρείται αλλά το ορθό παραμένει υγιές.
    Δεν συνιστάται εάν υπάρχει σοβαρή φλεγμονή ή ζημιά στους πρωκτικούς μύες.
Χειρουργική Αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ

Χειρουργική Αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ

Παρουσίαση για την Χειρουργική Αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ που έκαναν ο κος Περικλής Αλεπάς MD χειρουργός Επιμελητή Α’ της Χειρουργικής Κλινικής ΝΙΜΙΤΣ και ο χειρούργος κος Εμμανουήλ Ζαχαράκης MD PhD, Senior Lecturer in Surgery,Consultant in General Surgeryστο Imperial College London και St Mary’s Hospital την Τετάρτη  12 Δεκεμβρίου 2012 μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκωδη Κολίτιδα Αττικής.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

Καταστατικό

Οικονομικοί Απολογισμοί

GDPR - Πολιτική Απορρητού

O Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (HELLESCC) ιδρύθηκε το 2006 από μια ομάδα ασθενών, και έκτοτε συνεχώς εντείνει τις προσπάθειές του να πληροφορεί όλους τους πάσχοντες στην Ελλάδα για τα δικαιώματά τους και να τους ενημερώνει για σχετικές υπηρεσίες και εκδηλώσεις.

ΠΛΟΗΓΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copyright © 2024 HELLESCC, All Rights Reserved. | Κατασκευή ιστοσελίδας EGNITE