Ολοκληρώθηκε η έρευνα με τίτλο “COVID-19 η αντίληψη των ατόμων με ΙΦΝΕ“ που διενεργήθηκε από την Ευρωπαική Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με ΙΦΝΕ (European Federation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Associations – EFCCA) μέλος της οποίας είναι και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας.
Η έρευνα σχεδιάστηκε από κοινού με τον Pr. Ο Silvio Danese, επικεφαλή του Κέντρου ΙΦΝΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Humanitas στο Μιλάνο, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες και οι φόβοι της κοινότητας των ασθενών με ΙΦΝΕ στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.
Συμμετείχαν 3815 ασθενείς από όλη την Ευρώπη εκ των οποίων 302 από την Ελλάδα.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν κατά την περίοδο 30 Μαρτίου – 16 Απριλίου 2020 και τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet.
Σύμφωνα με την δημοσίευση στο Lancet:
“Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ γιατρών και ασθενών. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η επικοινωνία ιατρού-ασθενούς και να παρέχονται σαφείς και συγκεκριμένες συστάσεις σε μια περίοδο σημαντικής σύγχυσης για άτομα με χρόνιες ασθένειες.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Crohn and Colitis, η Βρετανική Εταιρεία Γαστρεντερολογίας και ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μελέτη των Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημα, παρέχοντας πρακτικές οδηγίες για τη διαχείριση ασθενών με IΦΝΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εστιάζοντας όχι μόνο στη φαρμακευτική αγωγή αλλά και σχετικά με συμβουλές για την καθημερινήζωή (π.χ. κοινωνικήαπόσταση, χρήση μάσκας και αποφυγή ταξιδιού). Σε ασθενείς με IΦΝΕ που δεν έχουν συμπτώματα υποδηλωτικά του COVID-19, τα ανοσοκατασταλτικά και βιολογικά φάρμακα δεν πρέπει να διακόπτονται ως προληπτική στρατηγική, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από SARS-CoV-2 με αυτές τις θεραπείες.
Επιπλέον, συνιστάται στους ασθενείς να μένουν στο σπίτι, να αποφεύγουν τα ταξίδια, να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής απόστασης (τουλάχιστον 1 m μεταξύ ενός ατόμου και ενός άλλου), να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών και να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες έξω από το σπίτι. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανώσεις ασθενών αποτελούν βασικό σύνδεσμο μεταξύ ιατρών και ασθενών και πρέπει να εμπλέκονται όλο και περισσότερο στη διαχείριση ασθενών. Η στενή συνεργασία θα μπορούσε να επιτρέψει μεγαλύτερη συμμόρφωση των ασθενών με τις συστάσεις των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης.”
Για να δείτε τα Γενικά αποτελέσματα πατήστε εδώ.
Για να δείτε τα Ελληνικά αποτελέσματα πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε τη δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό Lancet πατήστε εδώ.
Ευχαριστούμε όλους τους έλληνες ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους συλλόγου μας και βοήθησαν απαντώντας στο σχετικό ερωτηματολόγιο.