Δημοσιεύτηκε ο Αναθεωρημένος Πίνακας Παθήσεων με διάρκεια Ποσοστού Αναπηρίας επ’ αόριστον

FOREVER

Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 08/01/2018 ο πολυαναμενόμενος Αναθεωρημένος Πίνακας παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον (ΦΕΚ 7/Β’/08-01-2018).

Ο νέος Πίνακας για πρώτη φορά περιλαμβάνει τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα εριλαμβάνει τις προτάσεις του Συλλόγου Ατόμων με Νοσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας που κατατέθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του συλλόγου μας με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κο Πετρόπουλο στις 3 Αυγούστου 2017.

Με την εφαρμογή του νέου ΠΙΝΑΚΑ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ  για πρώτη φορά περιλαμβάνονται  και οι δύο παθήσεις μας (Νόσος του Crohn και Ελκώδης Κολίτιδα) που επιτέλους, μετά από χρόνια προσπαθειών του συλλόγου, αναγνωρίζονται ως χρόνιες παθήσεις που πρέπει να παίρνουν ποσοστό αναπηρίας επ’αόριστον από τις αρμόδιες επιτροπές των ΚΕΠΑ.

Όπως θα δείτε και παρακάτω στο νέο πίνακα γίνεται αναφορά μόνο για τις περιπτώσεις των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (Νόσος του Crohn και Ελκώδης Κολίτιδα) που οι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, παρόλα αυτά είναι μία σημαντική εξέλιξη, πάνω στην οποία ο σύλλογος θα μπορούσε να βασιστεί ώστε στον πίνακα να προστεθουν οι νόσοι μας ανεξαρτήτως αν έχουν χειρουργική αντιμετώπιση ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών από τις συνεχείς επανεξετάσεις από τα ΚΕΠΑ.

Συγκεκριμένα στον Αναθεωρημένο Πίνακα παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον παθήσεις, οι ΙΦΝΕ που αναφέρονται ως εξής:

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  1. Ελκώδης κολίτιδα με ολική κολεκτομή (με ή χωρίς νεολήκυθο) ή εμφάνιση καρκίνου (Κεφάλαιο ΕΠΠΑ 7.12 επίπεδο 3)
  2. Νόσος Crohn με εκτεταμένα χειρουργεία (μόνιμη στομία, εκτεταμένη αφαίρεση λεπτού εντέρου >50 εκ., ολική κολεκτομή, σύνδρομο βραχέος εντέρου, εντερική ανεπάρκεια), βαριά περιεδρική νόσο (πολλαπλά σύνθετα συρίγγια με ενεργότητα) ή εμφάνισης καρκίνου (Κεφάλαιο ΕΠΠΑ7.13 περίπτωση 3)